dilluns, 29 de novembre del 2010

Dossier d'aprenentatge, 22/11/10

dilluns, 22 de novembre
En aquesta sessió de GITIC hem après a enregistrar allò que trobem per Internet per tal que després ho poguem recuperar.
El que fem habitualment és guardar-ho en "preferits" però això no ens permet tenir-ho guardat en dos ordinadors. El que podem fer és importar els "preferits" però hi ha una forma encara més eficaç. Es tracta de guardar els "preferits" en un servei de Google. Si a més de l'adreça ens interessa guardar una imatge o qualsevol altre cosa que no sigui una adreça, podem fer servir el Word. El problema però, és que al cap del temps en tenim moltíssims i desordenats i no resulta massa eficient.
Un programa més eficient és el Google Notebooks. Aquest, seria el sistema privat, però també hi ha un altre sistema públic que ens permetrà compartir les adreces amb tot el món.
Distinció entre marcadors públicsi privats:
  • PÚBLICS--> El marcador serà visible per a tots els públics de tot el món. A part de registrar les adreces, podem afegir etiquetes per tal de tenir-ho més ordenat, i a més a més, podem guardar-hi seleccions de textos. El marcador més usual es diu: Delicious.
  • PRIVATS--> En aquest cas ens hem centrat en el "Blog de notes de Google" o "Google Notebooks", ens permet enregistrar les adreces i posar-hi etiquetes per tenir-ho ben ordenat. A més a més, podem guardar-hi les seleccions de textos que fem en una pàgina o fins i tot, les imatges que seleccionem.
A continuació, hem après a utilitzar el dos programes:

GOOGLE NOTEBOOKS:

1) Entrar al blog de notes de google:  www.google.com/notebook
2) Enregistrar-nos
3) Observar les opcions que té: a l’esquerre tenim diferents blogs de notes on veiem la classificació (etiquetes), ja sigui gitic, coed,etc.. Les etiquetes em poden servir també poer saber quantes pagines tinc d'una mateix etiqueta. També observem els marcadors, on tenim totes les adreces.
4) Seleccionarem una adreça de prova per guardar-la: Un cop seleccionada (http://www.google.com/googlenotebook/bookmarklet.html) l'arrossegarem fins a la barra d’eines de sobre el firefox (favoritos). Aleshores, em surtirà una pestanyeta on et parmet guardar les adresses i on podré posar un comentari i també pots posar diverses etiquetes.Per passar d’adresses d’interès a la carpeta de gitic, només cal que ho arrossaguem.
6) Anem a xtec amb la intenció de buscar informació. Seleccionem una part del text, i cliquem a la barra del firefox, a "preferits". D'aquesta manera ja ens queda enregistrat, no només l’adressa sinó també el fragment que em seleccionat.
7) També podem guardar fotos, seleccionan la fotografía i apretant el botó de preferits.
Per tal de que les etiquetes quedin separades, s’ha de fer x comes i deixant un espai.
Per fer un enllaç d’aquetes adresses, fent ho public. Des de les opcions d’us compartit, poses que si que ho vols fer públic.

DELICIOUS:
1) Entrem a la pàgina: http://www.delicious.com/
2) Per saber si alguna persona a penjat alguna pàgina que ens interassa podem posar-hi el nom de la pàgina i buscar-ho. Tot seguit, ens apareixeran el nom de totes les persones que n'han guardat l'adreça. Si creiem que una persona penja coses molt interessants i volem guardar el seu nom per seguir-lo, seleccionem el seu nom i elposem a preferits de google.
3) Puc ser espectador o receptor. La informació dels nostres marcadors que decidim publicar al Delicious. Es realitza amb el concepte web 2.0. El web 1.0. és el concepte d’aparador. I el web 2.0; puc llegir, puc contribuir i puc escriure perquè ho vegi tothom. Per tant, el Delicious té relació amb el web 2.0. Així com, totes aquelles que permetin publicar coses a la xarxa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada